4 στους 5 δεν ξέρουν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα B και C

111για να μη χάνετε κανένα άρθρο του Dentalists κάντε like στη σελίδα μας πατώντας εδώ

«Σιωπηλή νόσο» αποκαλούν Την ηπατίτιδα Β και C οι επιστήμονες, καθώς Τέσσερις στους πέντε πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι φέρουν τον ιό.
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, στη χώρα μας ποσοστό μόλις 10-15% των ασθενών ακολουθεί θεραπευτική αγωγή. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και καλούν τους πολίτες να εξεταστούν υποβαλλόμενοι στο ειδικό τεστ διάγνωσης της ηπατίτιδας.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύουν όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου: οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι επαγγελματίες Υγείας, οι συγγενείς πασχόντων, τα άτομα με περισσότερους του ενός σεξουαλικούς συντρόφους, οι υπάλληλοι καθαριότητας των δήμων και όσοι είχαν υποβληθεί σε μετάγγιση πριν από το 1991, χρονιά κατά την οποία άρχισε η εφαρμογή μεθόδων ελέγχου του αίματος.
Όπως επισημαίνεται, η ηπατίτιδα Β και C προσβάλλει το 1,5%-2% του ελληνικού πληθυσμού ενώ τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα στους μετανάστες των πρώην ανατολικών χωρών που ζουν στην Ελλάδα. Επειδή ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται με το αίμα, η από κοινού χρήση μολυσμένων συρίγγων από χρήστες ναρκωτικών, η χρήση μολυσμένων εργαλείων για τατουάζ, κάθε είδους τρυπήματα και σπανιότερα η χρήση μολυσμένων οδοντιατρικών εργαλείων είναι οι κύριες πηγές μετάδοση του ιού.
Αντιθέτως, η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται και μέσω των σωματικών υγρών, με βασική πηγή μόλυνσης τη σεξουαλική επαφή.

cerkamed_day_facebook_cover

Comments are closed.